Telefon: 06-94-709-827 | E-mail: admin@altisk-csmindszent.sulinet.hu

  Bemutatkozás

  1956. szeptember 1-jén adták át az intézmény jelenlegi épületét. A korabeli Vas Népében az átadásról szóló tudósításban Vas megye egyik legjobban felszerelt...

  Bővebben...

  Galéria

  Tekintsék meg iskolánk életéről, rendezvényeiről készített képeket, melyek külön-külön albumokban találhatóak. Jó szórakozást!

  Bővebben...

  e-Napló

  Diákjaink érdemjegyeit, tanulási, jelenléti adatait elektronikus naplóban vezetjük. Eléréséhez szükséges adatokat iskolánk biztosítja.

  Tovább az e-Naplóra...

   

   

  Helyi értékek népszerűsítése...

   

   

  Helyi értékek népszerűsítése, Emléktábla avatás Csehimindszenten az iskolások, tanáraik, a lakosság és az idelátogatók örömére


  A hagyományok szeretete, tisztelete jegyében, a Csehimindszent Jövőjéért Alapítvány és a Csehimindszent Község Önkormányzata jóvoltából, a helyi értékek megismertetésére, népszerűsítésére és a Csehimindszent 800 éves története alkalmából készült Emléktábla felavatására került sor egy egész napos, autentikus, hagyomány hű rendezvény keretében a Mindszenty József Emlékház udvarán államalapításunk ünnepét megelőző napon.


  Pirkadatkor a csehimindszenti asszonyok, főként az iskola pedagógusai, frissen-fitten, megszámlálhatatlan edénnyel, alapanyagokkal teli kosarakkal a karjukon, gyúródeszkákkal, dagasztó teknőkkel felszerelkezve érkeztek az emlékház tágas, bájos rózsabokrokkal övezett udvarára, ahol már begyújtva, tüzesen várta őket a hatalmas, éhes kemence.

  A gyakorlott kezek alatt sorban készültek a kenyér- és rétes tészták, edényekben, kosarakban betakaródzva, szigorúan csukott ajtó mögött keltek az emlékház egyik csendes helyiségében. A dagadó kenyértészták csak halkan várták a sorukat, amíg a fürge ujjú, szorgalmas asszonyok több ízben bemutatták a réteskészítés fázisait, a falu apraja-nagyja örömére egészen a kóstolásig.

  A naphosszat dolgozó asszonyok, a segítőkész férfiak, a kiskukták és persze a vendégek, ha időközben megéheztek, bármerre néztek, László Jánosné, iskolaigazgatónak köszönhetően, az asztalokon, friss grillen sült húsok kínálkoztak.

  A fiatalok és a legkisebbek tátott szájjal figyelték, ahogy a kövér kenyértészták egy hatalmas lapátra csücsülve kerülnek a kemencébe, és „úgy érkeznek ki, mintha a bolti polcról emelték volna le őket”- csodálkozott az egyik kisfiú. Amikor aztán a vajköpülésre került sor, kis kezeiken tapasztalták, „mekkora kitartást igénylő munka is a vaj készítés és mennyivel könnyebb kivenni a hűtőszekrényből”- mondta kacagva egy pici lány, a cekker készítés pedig már végképp lenyűgözte nem csak a gyerekeket, de a kíváncsi felnőtteket is.


  A rendezvény délutánján a csehimindszenti Asszonykórus előzte meg Fukszberger Imre, polgármester, szívhez szóló köszöntőjét, amelynek lezárásaként a Mindszenty József Emlékház falára felhelyezett, Tóásó Tibor, kőfaragó, és Szabó Imre fia Béla, szobrász, munkáját dicsérő Emléktábla leleplezésére invitálta Zágorhidi-Czigány Balázs, történészt. Ő a későbbiekben, előadásában, Csehimindszent és a környező falvak eseménydús történelmi életébe kalauzolta a falu lakóit, látogatóit. Az Emléktáblát Déri Péter esperes megáldotta, majd a csendes esőben a csehimindszenti közösség szájából felcsendült a Himnusz az ünnepség méltó befejezéseként.


  A meghitt hangulatban asztalhoz ülő vendégekre a kemencében forró, pirosra sült, ínycsiklandó csülkök várakoztak, és kezdetét vette a sötétedésig tartó, jóízű nevetésekkel, beszélgetésekkel tarkított, közös vacsora.


  Ez a rendezvény méltó bizonyítéka volt a hagyományok értékelését, megőrzését, megosztását valló csehimindszenti közösség erényes munkásságának. Az újonnan felavatott és megáldott Emléktábla mindenkor emlékezteti a helyieket, hogy őseik honnan indultak, hová érkeztek történeteket, emlékeket, értékeket cipelve magukkal az utókor számára, s az ő hivatásuk mindazokat megosztani másokkal.

  Hasznos linkek

  Edunet (Tananyag-fejlesztési Alapítvány)
  TTE (Történelemtanárok Egylete)
  ME (Magyartanárok Egyesülete)
  Dráma (Magyar Drámapedagógiai Társaság)
  KTEP (Könyvtárostanárok Egyesülete)
  Ökoiskola
  Parlament
  MÁV menetrend
  Volán

  Hasznos linkek

  TANINFORM
  KIR (Oktatási Hivatal)
  NYME PSZK (Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ)
  E-tanárikar
  ECDL
  EEM (Emberi Erőforrások Minisztériuma)
  Osztályfőnök
  MPT (Magyar Pedagógiai Társaság)
  MTT (Magyar Tehetséggondozó Társaság)

  Letöltések

  © 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper